Schuldig is een documentaireserie voor televisie van de Stichting Human over mensen met schulden in de Amsterdamse Vogelbuurt.

Achtergrond

In Schuldig wordt een belangrijk maatschappelijk thema aangesneden: het hebben van schulden. In de serie zien we hoe schrijnend en ingewikkeld het probleem in werkelijkheid is, juist doordat de documentaire alle betrokkenen een gezicht en een hart geeft.

Bijna iedereen in de Amsterdamse Vogelbuurt heeft schulden. Elke maand trekt een stoet van zware jongens, een deurwaarder, agent en slotenmaker door de straten om een woning te ontruimen. Het is het meest dramatische gevolg van de eeuwenoude jacht op de schuldenaar. Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roept de wethouder schuldhulp uit tot speerpunt van zijn beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en wethouder - onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun motieven verschillen maar ze delen het verlangen om een oplossing te vinden voor het probleem. De zesdelige serie toont hun veerkracht, hoop en humor, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol speelt. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?

De serie is gemaakt met financiële ondersteuning van o.a. het Agis Innovatiefonds.

Meer informatie

Meer informatie over de inhoud en hoofdrolspelers in de serie is te lezen in dit document. Mocht je nog een aflevering willen terug zien, dan kan dat op de website van Human.