Achtergrond

2 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Gewoon meedoen is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Dit betekent dat mensen met een beperking het recht hebben om zelf beslissingen te nemen over hun eigen leven en dat ze net zo goed aan de samenleving kunnen meedoen als mensen zonder beperking. Inclusie is een actueel thema en staat op de agenda van vele gemeentes en organisaties. Een toegankelijke samenleving is meer dan drempels weghalen. Zorgbelang Inclusief heeft in 2017 een Receptenmap gemaakt, een creatieve vertaling van twaalf artikelen uit het VN-verdrag in een eenvoudige en praktische vorm. Elf recepten, compleet met ingrediënten, bereidingswijze, hulpmiddelen, variaties, smaakmakers en een kers op de taart.

Het project "Koken met Troost" is hét kookprogramma over inclusie met "Recepten om mee te doen". Een project, waarbij we de elf receptenkaarten uit de VN-receptenmap verfilmen. Jan Troost gaat samen met ervaringsdeskundige VN-ambassadeurs en speciale gasten de kijkers op ludieke wijze inspireren hoe je op eenvoudige wijze een positieve bijdrage kunt leveren aan een inclusieve, toegankelijke samenleving.

Opzet en werkwijze

Alle filmpjes zijn gemaakt met ervaringsdeskundigen om wie het gaat: de mensen met een lichamelijke-, psychische-, verstandelijke, en/of zintuiglijke aandoening. We hebben gekeken naar diversiteit in aandoening, ernst van de aandoening, maar ook diversiteit van jong tot oud. Daarnaast hebben we gekozen voor deskundigen die een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om inclusiviteit, zoals de woordvoerder van de NS, de burgemeester van Oude IJsselstreek en de directeur van het Van Abbe Museum. De filmopnames zijn gemaakt op herkenbare en publieke, tot de verbeelding sprekende locaties, die zorgen voor een beleving om de "kijker" mee te nemen. Zoals in de trein, in een museum, op een school.

Resultaten

Het resultaat zijn 11 filmpjes over verschillende thema's uit het VN-verdrag Handicap:
Aflevering 1: Toegankelijkheid
Aflevering 2: Gezondheid en Zorg
Aflevering 3: Zelfstandig Wonen
Aflevering 4: Je mening geven en Stemmen
Aflevering 5: Vrije tijd, Recreatie, Sport en Cultuur
Aflevering 6: Gelijkheid
Aflevering 7: Vervoer
Aflevering 8: Begrijpelijke informatie
Aflevering 9: Werk
Aflevering 10: Onderwijs
Aflevering 11: Vrijheid, veiligheid en privacy

Alle filmpjes zijn op www.aandeslagmethetvnverdrag.nl te bekijken.

Het resultaat is meer dan de gemonteerde filmpjes. Juist de "making of" van het filmpje heeft een grote meerwaarde opgeleverd. Elke draaidag was een campagnedag op een openbare locatie, met een beleving voor de omgeving. Met een opvallende filmcrew was er veel aandacht.. Het was een educatieve dag voor alle samenwerkende partijen. Voor de ervaringsdeskundige gasten was het een dag om nooit meer te vergeten, ze stonden in de spotlight, ze hebben mini mediatraining in de praktijk gekregen en er is een netwerk ontstaan van actieve VN-ambassadeurs in diverse regio's.

Gedurende het project is er veel bekendheid gegeven met aansprekende foto's en ervaringen via sociale media, tijdens de filmdagen, de making of en de lancering van de filmpjes. Deze sociale media berichten zijn breed verspreid.

Meer informatie

www.aandeslagmethetvnverdrag.nl

Projectleider

Ellen Spanjers, Zorgbelang Inclusief, www.zorgbelanginclusief.nl