Project MARCH is een non-profit studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief en veelzijdig exoskelet, een gemotoriseerd robotisch harnas, dat ingezet kan worden om mensen met een dwarslaesie weer op te laten staan en te laten lopen. Het team bestaat uit zeventien studenten van de Technische Universiteit Delft, één student van de Vrije Universiteit Amsterdam en een piloot, de gebruiker van het exoskelet.

Een exoskelet is een zeer technisch apparaat, maar de voordelen bij het gebruik van een exoskelet zijn voor een dwarslaesiepatiënt zeer tastbaar, zowel mentaal als fysiek. Dwarslaesie patiënten hebben het gevoel een stukje (autonoom) leven terug te krijgen. Ze kunnen geliefden weer in de ogen kijken en hun gezondheid gaat aantoonbaar vooruit: de bloedsomloop en stoelgang verbeteren, botten worden sterker, de kans op trombose neemt af en wondjes genezen sneller. En dan is dit nog maar een kleine greep uit alle voordelen die het staan en lopen in een exoskelet kan verrichten.

Ieder jaar bouwt een nieuwe groep studenten onder de naam "Project MARCH" een nieuw exoskelet om zo de technologie omtrent exoskeletten verder te ontwikkelen en een verschil te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. De lange termijnvisie van dit project is om op lange termijn de volledige mobiliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie.

Achtergrond

Het doel van Project MARCH 2017/2018 is het winnen van Cybathlon 2018 door alle zeven de obstakels te overbruggen binnen tien minuten en dertig seconden, zonder de gebruiker oncomfortabel te laten voelen. Dit willen zij doen door een zo innovatief mogelijk exoskelet te maken zodat dit parcours zo snel mogelijk afgelegd kan worden. Natuurlijk blijft de visie van het project dat volledige mobiliteit teruggegeven wordt aan mensen met een dwarslaesie.

Resultaten

Nu het project aan haar derde jaar is begonnen, zijn er natuurlijk doelen behaald. Afgelopen jaar is het gelukt om met de MARCH II, het tweede exoskelet, tweede te worden bij de Cybathlon Experience 2017. Hiermee is het commerciële exoskelet, de "Rewalk", verslagen! Een ontzettend goede prestatie. Doelstelling voor de komende jaren is om eerste worden bij deze wedstrijd.

Daarnaast documenteren de huidige teams ontwerpkeuzes, projectvoortgang, de omgang met complicaties en andere zaken die zich voordoen gedurende het academische jaar zodat nieuwe teams kunnen voortbouwen op alle kennis en ervaring die reeds is opgedaan. Continuïteit en de waarborging van kennis is dus een belangrijk begrip. De overdracht tussen de verschillende teams is hierdoor goed georganiseerd, waardoor de kennis niet verloren gaat en zodat de wedstrijd gewonnen kan worden.

Meer informatie

www.projectmarch.nl
Fotomateriaal
Filmmateriaal
Facebook

Voor vragen, stuur een email naar:
Lennart Schut, projectleider, info@projectmarch.nl