Muziek voor mensen met een kunst-oor

Als je je gehoor verliest kan je toch weer leren horen met behulp van een Cochleair Implantaat (CI), een kunst-oor. Het CI is ontwikkeld voor verstaan van spraak en kan maar een beperkt aantal frequenties doorgeven. Hierdoor is met plezier naar muziek luisteren voor veel CI-dragers helaas een (te) grote uitdaging en daardoor een groot verlies. Met de Musi-CI training kan je werken aan muziek-plezier. Dit is een initiatief van Joke Veltman, pianiste met een CI (sinds 2013) en het Musi-CI Consortium, waarin leden van de CI-teams van Radboudumc en UMC Utrecht samenwerken. Een korte impressie van de training vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=kGk2pHqZJJg&t=67s

Om te kunnen trainen met het waarnemen van (kleine) toonhoogteverschillen en het volgen van korte melodietjes heeft Joke Veltman de Melody Game ontwikkeld, samen met programmeur Maarten Breedveld. Deze Game wordt gewaardeerd, maar is nog niet echt een spel. Het is belangrijk het spel visueel aantrekkelijker te maken. Ook is er meer feedback nodig over de voortgang die spelers bereiken. Daarnaast kan een leuke beloning het aantrekkelijk maken om het spel te blijven spelen.

We gaan ook een online leeromgeving, een Toolbox, ontwerpen waarin behalve de Melody Game ook andere tools en games, die voor CI-revalidatie geschikt zijn, een plaats kunnen krijgen. Hierin worden ook data gegenereerd waarmee wetenschappers onderzoek kunnen doen.

Doelgroep

Volwassen CI-dragers.

Contactpersoon

Joke Veltman, info@jokeveltmanmuziek.nl

Meer informatie

Meer informatie op www.musi-ci.nl